Analog Mastering

Norges mest prisgunstige Mastering Studio –Er i Sverige!

Mastring - Panorama Music
Mastering på riktig nivå til alle medier.

Vårt billigste alternativ. Du mikser selv og vi gjør mastering fra stereofilen din med analog signalbehandling. Lyden som har vært på toppen av lister over hele verden.

Sentralt i lyden av vår analoge mastering er Focusrite Blue 315 Mk I equalizer. Blue 315 er den ultimate analoge stereo equalizer. Topolgin er basert på samme krets som Focusrite Studio Console, med lyden av studioer som Electric Lady og Ocean Way og arvet fra Ruper Neve.

Vi utfører all nødvendig redigering, koding etc, samt tilbyr muligheten til å levere ferdig master direkte over internett.
Selvfølgelig er startpris, singback, instrumental og Mastered for iTunes inkludert i prisen!

Loudness war is over…

Er du lei av knust musikk? Panorama Music gjør mastering på riktig nivå til alle medier.

Et økende antall streaming-tjenester bruker loudness-normalisering for å gjøre all musikkopplevelse tilsvarende høy. Derfor blir ingenting oppnådd ved hardere mastering med høyere loudness enn anbefalt. Musikk med for høy loudness reduseres i volum, i noen tilfeller opptil 5 dB.

Man måler loudness i hele sangen og får et gjennomsnitt som sammenlignes med den sterkeste toppen. Forskjellen mellom sterkeste topp og gjennomsnittlig loudness kalles Peak to Loudness Ratio – PLR. I mange streamingtjenester anbefales PLR ved 12 dB.

Analoga kompressorer och Focusrite Blue 315 Mk I equalizer i mastring.
Vi bruker analoge kompressorer og equalizere i mastering.

Hva er mastering?

Mastering av musikk gjøres av flere grunner. Du kan se mastering som en siste kvalitetskontroll og tilpasning slik at musikken egner seg for bruk i de sammenhengene den er ment for.

En ting man etterstreber er at musikken skal oppfattes på samme måte uavhengig av hvor den lyttes til. Det bør gjøre det samme inntrykket om du hører på hodetelefoner, i bilen, på telefonen, på radioen, på TV, i et stort PA-anlegg og så videre.

I mastering blir musikkens frekvensinnhold, dynamikk og lydstyrke korrigert og justert for å sikre at musikken høres ut etter hensikten og at det ikke dukker opp ubehagelige overraskelser i ulike lyttesituasjoner. Mastering gjøres også for å understreke musikkens karakter og intensjonene med musikken til komponisten.

Hvordan fungerer det rent praktisk?

Forberedelser

Bruk helst ikke mastering plug-ins (EQ, kompressor, limiter osv.) på masterbussen hvis du mikser i datamaskinen, da dette kompliserer masteringsarbeidet. Når du lager miksene dine, spiller det ingen rolle hvilket volumnivå den ferdige miksen er på. Vi korrigerer og tilpasser det i masteringsprosessen for å være på et nivå som passer for streamingmedia. Bare pass på at nivået ikke er for høyt slik at det går på rødt og kutter på masterbussen. Mikse heller for svakt enn for sterkt.

Filexport

Vi kan godta de fleste vanlige filformater og kombinasjoner av sample-rate og bitdybde. Men vi foretrekker WAV-fil 44.1kHz 24bit Stereo interleaved.

Filoverføring

Legg dine eksporterte WAV-filer i en mappe som du deretter komprimerer til .ZIP. Du kan sende filene ved hjelp av filoverføringstjenester som Sprend eller Wetransfer. Du kan også sende en lenke til en mappe på skytjenester som Dropbox eller Google Drive. Vi anbefaler imidlertid ikke å bruke OneDrive for fildeling.

Mastering

Vi utfører alt arbeid etter ”førstemann til mølla”-prinsippet, dvs. etter rekkefølgen materiellet kommer inn. Har du spesielle ønsker om ekspresslevering og kort tidsfrist, kontakt oss så løser vi det!

Lytting og feedback

Vi sender deg alltid en MP3 med ferdig mastering å lytte til. Du må gjerne gi tilbakemelding på resultatet og om noe må endres. Hvis du oppdager en feil i blandingen din, er det mulig å sende en ny fil som vi bruker i stedet. Vi jobber med analogt utstyr ved mastering, noe som gjør recall av innstillinger litt mer komplisert enn om du kun jobber digitalt. Vi ber deg derfor prøve å gi tilbakemelding så raskt som mulig etter at du har lyttet til mastringen.

Leveranse

Vi leverer vanligvis den ferdige masteren til deg som en WAV-fil 44,1kHz 24bit Stereo interleaved, etter at du har betalt. Andre filformater på forespørsel.

Masteringsprosessen – hva gjøres med musikken din

Under mastering gjennomgår låtmaterialet flere trinn med korrigering og justering. De forskjellige trinnene utføres vanligvis i den rekkefølgen som er beskrevet nedenfor, da de forrige trinnene alltid påvirker de neste. Men selv av den grunn kan det være nødvendig å gå tilbake til tidligere trinn og justere fortløpende underveis i prosessen.

Gjennom lytter

Først lytter vi gjennom låtmaterialet for å få en ide om lyden, sjangeren, stilen og eventuelle åpenbare feil og mangler. Hvis du har lagt ved referansemusikk til soundet, vil vi sammenligne låtmaterialet opp mot det.

Westlake Audio BBSM-12 studiomonitorer som används i mastring.
Vi bruker Westlake Audio BBSM-12 studiomonitorer i mastering.
Korreksjon

Det første trinnet i masteringsprosessen er at vi korrigerer unaturlig frekvensbalanse i musikken. Det kan være sang eller et instrument hvor enkelte toner skiller seg ut, fremstår som resonans og tar over i lydbildet på en måte som ikke er tilsiktet. Vi korrigerer disse problemene i avgrensede frekvensområder med negativ EQ, enten statisk eller dynamisk. Hvis sangen er overdrevent sibilant med en sterkt fremtredende S-lyd, reduserer vi dem med De-esser. Vi gjør vanligvis korrigeringen med digitale verktøy for økt presisjon.

Dynamikk

Det andre trinnet i masteringsprosessen er å jobbe med dynamikken i musikken. Her bruker vi ulike typer analoge kompressorer og komprimeringsteknikker for å fremheve innholdet i musikken. Målet er å etterstrebe at musikken skal få riktig trykk og klarhet.

Frekvensbalanse

Det tredje trinnet i masteringsprosessen er at vi jobber med musikkens frekvensbalanse. Her bruker vi analog Equalizer for å justere frekvensområdene i musikken som skal fremheves. Også her er målet å tilstrebe at musikken skal ha riktig trykk og klarhet.

Loudness

Det fjerde og siste trinnet i masteringsprosessen er at vi jobber med loudness i musikken. Panorama Music følger de siste anbefalingene for loudness for streamingmedia. Foreløpig er anbefalingene for streamingmedia, som Spotify, Apple Music, Tidal, YouTube og flere, et loudness nivå over hele sangen -14 LUFS, og kortere perioder -9 LUFS og en maksimal peak på -1dB. Med ulike analyseverktøy sikrer vi også at True Peak aldri overstiger tillatt verdi.

TC electronics LM2 analyseverktøy brukes for å sikre et loudness på -14 LUFS.
Vi bruker analyseverktøy for å sikre riktig loudness nivå.

Prisliste Mastering – fra stereofil

SINGEL – 1 SPOR

700 NOK

 • Startkostnad – Inkludert
 • Singback – Inkludert
 • Instrumental – Inkludert
 • Mastered for iTunes – Inkludert
EP – OPPTIL 5 SPOR

2000 NOK

 • Startkostnad – Inkludert
 • Singback – Inkludert
 • Instrumental – Inkludert
 • Mastered for iTunes – Inkludert
ALBUM – OPPTIL 15 SPOR

4000 NOK

 • Startkostnad – Inkludert
 • Singback – Inkludert
 • Instrumental – Inkludert
 • Mastered for iTunes – Inkludert

Bestill nå!

Kontakt:

Telefon: +46 733-82 10 67

E-post: joakim(at)panoramamusic.org

Eller fyll ut skjemaet og du vil bli kontaktet.